www.lugossykerámia.hu

Népmüvészeti és a mai háztartásban is használható fazekastermékek, valamint kemencék és kemencében is használható sütő főző edények nagy választéka

dsc_0011-1024x683_1.jpgimg_20160412_082700.jpg608.jpg 

 

 
          VÁSÁRI HORDOZHATÓ SÜTŐ - FŐZŐ KEMENCE
 
 
A kemence méretei:
 
alap                                                  80 x 80 cm
magasság (lábazattal együtt)         150 cm
+kémény                                          60 cm
belső hasznos tér                            80 x 70 cm
súlya                                               100- 110 kg
A kemence ajtaja                             45 × 60cm
Három szintes sütő tálcás
 
A mobil kemence ára:175.000Ft
 
Ha szükség van a tálcatartó gurulós aljára,az +25000 Ft,mely megkönnyíti a mozgatást.
 
Rozsdamentes acéltepsi ami tűzben nem deformálódik: 60×40 cm
Acéltepsi ára:13.000 Ft/db
 
Szállítás megegyezés szerint.
 
A kemence kizárólag természetes anyagokat tartalmaz, mely minden egészségügyi előírásnak, engedélynek megfelelnek.
 
Anyaga fémváz,  az oldala a búbja agyag, törek- tűzálló agyag keveréke, a belső rész tűzterének alja samot tégla. 
 
 
A búb szintén minden előírásnak megfelel, káros anyagoktól mentes. Belül tűzálló habarccsal van kikenve, hőn tartás céljából. 
Az ajtaja rozsdamentesfém tűzálló fekete festékkel lefestve, mely a hő hatására sem kopik le.
Belülre a tepsitartó rudakra három darab rozsdamentes acél 60x40 centiméteres sütőtálca helyezhető el.
A kemence kívülről időjárás álló, nemesvakolattal van burkolva.
A tűztér belül helyezkedik el,az alsó sütőtálca alatt.
A kemencét lassan, kb. 50- 60 perc alatt kell felfűteni, ha elérte a kellő hőfokot (kb. 250 fok), akkor a parazsat oldalra húzva kell a sütést megkezdeni, de ha edény van bent akkor lehet folyamatosan is tüzelni.
A burkolat miatt csapadékosabb időt is kibír, de érdemesebb tető alatt tartani.
A faszénnel való tüzelés miatt szinte semmilyen káros füstkibocsátás nincs ami környezetkímélő is egyben, valamint az étel ízét sem befolyásolja.
A kemence mivel hordozható, három ember kényelmesen mozgathatja.
Tisztítása: a nap végén kefével a sütő alját nagyjából ki kell takarítani.
A jó hőtartása végett,- ami több óra is lehet egyszeri felfűtéssel,- kevés tüzelőanyag szükséges hozzá.
Mivel nyílt láng kívül nincs, tűzveszély nem áll fenn, de a szokásos egy méteres távolságnak meg kell lenni minden más anyagtól.
 
 
 
                                              Tisztelettel:              Lugossy György
                                                                  fazekas, kemence építő mester  
 137.jpg

 

Használati utasítás hordozható kemencéhez

Sütés előkészítése, fűtés

A kemence ajtaját kinyitjuk és a nyitott ajtón át a tűztér közepébe apró fából, gyújtósból kis tüzet gyújtunk. Lassan, apránként adagolva melegítjük a kemence belsejét (nyitott ajtóval); a felfűtési idő körülbelül egy bő óra. Minél lassabban fűtjük fel a kemencét, annál tovább fogja tartani a hőt. A kemence működéséből fakadóan a falazat a tárolja el a hőt, és utólag engedi ki a kemence belsejébe sütéskor. Lehetőleg gyümölcs-, akác-, tölgy-, vagy bükkfával tüzeljünk, minél vékonyabb darabokkal, vastag fát szigorúan tilos belerakni. Mindenképpen kerüljük a vizes fát, kizárólag száraz fával tüzeljünk! A vizes fa idővel tönkreteszi a kemence belső szerkezetét. Fenyőt soha ne rakjunk bele, se műanyagot, vagy egyéb háztartási hulladékot! Körülbelül egy óra elteltével, mikor a kemence hőmérője 350 °C körüli belső hőmérsékletet mutat, akkor abbahagyjuk a tüzelést: beljebb csukjuk az ajtót, de még nem teljesen. Kb. 15 perc múlva zárjuk be az ajtót, mikor már a tűz nem ég, csak parázs van bent.

Sütés a kemencében

Amennyiben tepsiben sütünk, a sütés elkezdésekor nem kell a parazsat félrehúzni. Kerámia főzőedény esetén viszont mindenképpen toljuk hátra, vagy oldalra a parazsat, hogy az edény a kemence aljára legyen rakva. A tepsit 15-20 percenként fordítsuk meg. Vegyük ki a tepsit az oldalt levő tepsitartóra és úgy fordítsuk meg.. Erre 2-3 alkalommal van szükség, míg elkészül az étel. A kerámia főzőedényeket nem kell forgatni. A sütési idő körülbelül egy óra főzőedényben, tepsiben minimum 50 perc. De ez a benne levő étel alapanyagaitól és mennyiségétől is függ. Ha folyamatosan sütünk (tepsiben), pl. családi eseményen, vagy rendezvényen, érdemes közben is rátüzelni. Semmiképpen ne menjen le a hőfok 180 °C alá, mert az már kevés: az optimális sütési hőmérséklet 200-250 °C. Akkor minden tökéletesen egyenletesen megsül. Nagyobb hőmérsékleten a külseje hamar megéghet, míg belül nyers maradhat.

Sütés után, kemence takarítása

Sütés után várjuk meg, míg a kemence teljesen kihűl. A parazsat kikotorjuk, az égésmaradványokat kipucoljuk egy kefével. Vizet, illetve takarítószereket használni nem szükséges.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 7
Heti: 27
Havi: 202
Össz.: 188 585

Látogatottság növelés
Oldal: Hordozható kemencék
www.lugossykerámia.hu - © 2008 - 2024 - lugossyg.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »