Használati utasítás hordozható kemencéhez
Sütés előkészítése, fűtés
A kemence ajtaját kinyitjuk és a nyitott ajtón át a tűztér közepébe apró fából, gyújtósból kis tüzet gyújtunk. Lassan, apránként adagolva melegítjük a kemence belsejét (nyitott ajtóval); a felfűtési idő körülbelül egy bő óra. Minél lassabban fűtjük fel a kemencét, annál tovább fogja tartani a hőt. A kemence működéséből fakadóan a falazat a tárolja el a hőt, és utólag engedi ki a kemence belsejébe sütéskor. Lehetőleg gyümölcs-, akác-, tölgy-, vagy bükkfával tüzeljünk, minél vékonyabb darabokkal, vastag fát szigorúan tilos belerakni. Mindenképpen kerüljük a vizes fát, kizárólag száraz fával tüzeljünk! A vizes fa idővel tönkreteszi a kemence belső szerkezetét. Fenyőt soha ne rakjunk bele, se műanyagot, vagy egyéb háztartási hulladékot! Körülbelül egy óra elteltével, mikor a kemence hőmérője 350 °C körüli belső hőmérsékletet mutat, akkor abbahagyjuk a tüzelést: beljebb csukjuk az ajtót, de még nem teljesen. Kb. 15 perc múlva zárjuk be az ajtót, mikor már a tűz nem ég, csak parázs van bent.
Sütés a kemencében
Amennyiben tepsiben sütünk, a sütés elkezdésekor nem kell a parazsat félrehúzni. Kerámia főzőedény esetén viszont mindenképpen toljuk hátra, vagy oldalra a parazsat, hogy az edény a kemence aljára legyen rakva. A tepsit 15-20 percenként fordítsuk meg. Vegyük ki a tepsit az oldalt levő tepsitartóra és úgy fordítsuk meg.. Erre 2-3 alkalommal van szükség, míg elkészül az étel. A kerámia főzőedényeket nem kell forgatni. A sütési idő körülbelül egy óra főzőedényben, tepsiben minimum 50 perc. De ez a benne levő étel alapanyagaitól és mennyiségétől is függ. Ha folyamatosan sütünk (tepsiben), pl. családi eseményen, vagy rendezvényen, érdemes közben is rátüzelni. Semmiképpen ne menjen le a hőfok 180 °C alá, mert az már kevés: az optimális sütési hőmérséklet 200-250 °C. Akkor minden tökéletesen egyenletesen megsül. Nagyobb hőmérsékleten a külseje hamar megéghet, míg belül nyers maradhat.
Sütés után, kemence takarítása
Sütés után várjuk meg, míg a kemence teljesen kihűl. A parazsat kikotorjuk, az égésmaradványokat kipucoljuk egy kefével. Vizet, illetve takarítószereket használni nem szükséges.