Hozzávalók: 10 dkg házi füstölt sonka, 40 dkg harcsaszelet, 40 dkg pontyszelet, 40 dkg süllőszelet, 1.2 kg krumpli, 0.5 l tejföl, 4 db paradicsom, 4 db zöldpaprika, 1 csomag újhagyma, 1 csomag petrezselyemzöld, só , borsikafű, zsályalevél, fűszerpaprika
A karikára vágott krumplit rakjuk a cseréptálba, sózzuk meg enyhén, helyezzük rá az előzőleg legalább 1 órát állt megfűszerezett sózott halszeleteket. Majd a karikára vágott paradicsomot, zöldpaprikát, újhagymát és a sonkaszeleteket. Borítsuk be tejföllel. Pirospaprikával és petrezselyemmel szórjuk meg, középesen meleg sütőben süssük készre.
Szomjunkat oltsuk Tihanyi kékfrankos roséval!
Hozzávalók: 40 dkg tőkehalfilé, 1 kg héjában főtt burgonya, 40 dkg paradicsom, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 5 dkg füstölt sajt, 2 dl tejföl, 2 tojás, zsemlemorzsa, 1 dl olaj, oregánó, őrölt fekete bors, só
Cseréptálunkat kikenünk egy kevés olajjal, majd meghintjük zsemlemorzsával .A többi olajat finomra vágott petrezselyemmel és zúzott fokhagymával elkeverjük. A cseréptálba először egy réteg karikára vágott burgonyát terítünk, sóval, borssal, oregánóval fűszerezzük és egy kevés fűszeres olajjal locsoljuk meg. A következő rétegben halszeleteket, majd paradicsomkarikákat teszünk rá, ismét fűszerezzünk. A folyamatot megismételjük, végül az egészet burgonyaszeletekkel borítjuk be. A tejfölt reszelt sajttal, tojással, sóval simára keverjük és a rakott hal tetejére simítjuk. Közepesen forró sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük
A kicsontozott sertéskarajokat mindkét oldalukon pirosra sütjük. Zsírjukban megfuttatunk apróra vágott hagymát, adunk hozzá darált sertéshúst, átsütjük, majd beleszeletelünk vékonyan egy kis jóféle kolbászt. A kelkáposztáról lefejtünk nagy leveleket, leforrázzuk. Egy levélbe egy karajt teszünk, ráhalmozunk a kolbászos darált húsból, becsomagoljuk, és vastagabb cérnával összekötjük. Szalonnazsíron megdinsztelünk egy kisebb fej hagymát, savanyú káposztát adunk hozzá, átforgatjuk. A savanyú káposzta felét a kizsírozott kerámia sütőtálunkba tesszük, rárakjuk a kelkáposztabatyukat és betakarjuk a maradék káposztával. Vizet vagy húslevest öntünk rá és sütőbe tesszük. Ha kész, kivesszük a batyukat, a káposztát összekeverjük kapros tejföllel, ha kell, megsózzuk, szórunk bele köménymagot, vágott kaprot, és még öt percre visszatoljuk a sütőbe. Tálaláskor a batyuk-persze már zsineg nélkül-a káposzta tetejére kerülnek.
Az edény alját kibéleljük vékonyra szeletelt Kolozsvári szalonnával.
Az üvegesre dinsztelt hagymával,fokhagymával,köménymaggal és fűszerpaprikával párolt káposztát ( lehet édes,vagy savanyú) rétegezzük a lángolt füstölt kolbásszal. Majd ebbe ágyazzuk a főtt ( füstölt, vagy fűszerezett) csülköt. Ráöntünk kb. 2 dl tejfölt. Tetejére rakunk 2 szelet Kolozsvári szalonnát, majd a maradék káposztával letakarjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy 1 újnyira ellepje az ételt. Lefedve kb. 1 órán át sütjük kerámia edényben a sütőben. Amikor kész, a fedőt levéve kb. 2 dl tejfölt öntünk a tetejére és megszórjuk finomra vágott friss kaporral.
Hozzávalók:
- 50 dkg savanyú káposzta
- 25 dkg Gersli (hántolt gyöngyárpa)
- 1 fej hagyma
- 1 fej fokhagyma
- 20 dkg füstölt szalonna
- 50 dkg sertésoldalas
- ízlés szerint paprika, só, bors, csombor
A 20 dkg füstölt szalonnát szeletelve az edény aljára tesszük, rátesszük a savanyú káposztát, a gerezdekre vágott fokhagymát és az apróra szeletelve hagymát. Majd rátesszük az előzőleg sóval, borssal fűszerezett oldalast és az előzőleg beáztatott gerslit ( kb. 1 órán át áztatjuk), végül a savanyú káposztával letakarjuk. Felöntjük annyi vízzel,hogy 1 ujjnyira ellepje az ételt. A csombort felfövésbe szórjuk bele a már párolódó ételbe. Kerámia főzőedényben 50 percig főzzük-sütjük sütőben vagy kemencében.
Hozzávalók:
- 1 kg savanyú káposzta
- 50 dkg sertéslapocka
- 15 dkg rizs
- 10 dkg zsír, vagy olaj
- 20 dkg kolbász
- 15 dkg füstölt szalonna
- 4 dl 20 %-os tejföl
- Ízlés szerint paprika, só, bors
A savanyú káposztát zsíron, vagy olajon puhára pároljuk. A sertés lapockát megdaráljuk, kevés hagymás paprikás olajban megpároljuk és hozzákeverjük a 15 dkg párolt rizst. A káposztát a húst és a rizst rétegezve tejföllel meglocsolva összerakjuk. A rétegek közzé 20 dkg karikázott füstölt kolbászt teszünk. A tetejét káposztával fedjük be, kolbászkarikákat rakunk rá, ráfektetjük a felszeletelt füstölt szalonnát és a maradék tejföllel meglocsoljuk.
Kb. 30 percig forró sütőben, kerámia főzőedényben sütjük.
Hozzávalók:
Ø 15 dkg füstölt szalonna, 60 dkg savanyú káposzta
Ø 1 szál füstölt kolbász, 1 vastagabb szelet füstölt sonka
Ø 1 vastagabb szelet császárszalonna
Ø 30 dkg fehér vagy tarka bab
Ø 1 csokor friss kapor, 3 dl tejföl
A füstölt szalonnát kiolvasztjuk, erre rétegesen egy kerámia edénybe helyezzük a savanyú káposztát, a füstölt kolbász karikákat, a császárszalonna darabokat, a füstöltsonka kockákat és az előző nap megfőzött babot. A végén a bab főzőlevével felengedjük az ételt, majd berakjuk a kemencébe másfél órára. Amikor elkészült, frissen vágott kaporral bekevert tejföllel gazdagítjuk.
Hozzávalók:
Ø 2 db sertéscsülök, 8 dkg zsír
Ø 1 kg burgonya, 10 dkg zöldpaprika, 15 dkg sárgarépa
Ø 10 dkg fehérrépa, 20 dkg vöröshagyma
Ø 1 kávéskanál törött bors, só
A csülökhús bőrét egy-két centi távolságra bevágdossuk, majd megsózzuk. Tepsibe rakjuk, kevés forró zsírral leöntjük és a kemencébe tesszük. Amikor a hús felülete színt kapott, kevés vizet öntünk alá és a továbbiakban letakarva sütjük, hogy egyenletesen párolódhasson. Közben cikkekre vágjuk a megtisztított burgonyát, szeletekre a húsos zöldpaprikát, majd egyforma nagyságú hasábokra a sárgarépát és a fehérrépát. Amikor a csülök már majdnem puhára párolódott, mindezekhez mellétesszük a negyedre vágott vöröshagymát, s meghintjük törött borssal. Ezután fedő nélkül sütjük tovább, amíg az összes hozzávaló együtt megpuhul.
Hozzávalók:
· 60-70 dkg főtt füstölt csülök, vagy sonka felszeletelve
· 1,5-2 kg héjában főtt krumpli szintén felszeletelve
· 4 dl tejföl, 1 fej fokhagyma, 2 db tojás, só
· bors, pár szelet bacon vagy kolozsvári szalonna
· a tálaláshoz lila hagyma
Egy tepsi t kikenünk, majd egy réteg főtt burgonyát leterítünk az edény aljára és rárakunk egy réteg szeletel csülköt. A tejfölbe belenyomjuk a fej fokhagymát, beleütjük a 2 tojást, pici sót és ízlés szerint borsot szórunk bele, ezt jól összekeverjük. Ezzel az öntettel leöntjük a csülköt, majd ismét egy réteg burgonyát helyezünk rá. A hozzávalók mennyiségétől függ, hogy hány réteg lesz. Vigyázzunk, mert ha túl sok, akkor nehezebben tud átsülni. A rakosgatást burgonyával fejezzük be, melyet leöntünk ismét tejföllel, de kicsit vékonyabban, hogy a krumpli szépen megpirulhasson. A tetejére vékonyra szeletelt szalonnát teszünk, jól átsütjük kb. 1 óra alatt kemencében, hogy ropogós legyen, majd a tetejét szeletelt lila hagymával borítjuk és így tálaljuk.
Hozzávalók:
· 70 dkg tarja szeletelve (ez 4 szelet)
· 1 nagy mozzarella golyó, bazsalikom, rozmaring, só
· őrölt bors, 8 szem közepes burgonya
Páchoz:
· 1 dl vörös bor, 1 teáskanál balzsamecet, kevés cukor
· 4 evőkanál olaj (akár olívaolaj is), 2 gerezd fokhagyma
Először a páclevet készítjük el. Összezúzzuk a fokhagymát, s jól összekeverjük a borral, rozmaringgal, az olajjal, a cukorral és a balzsamecettel. A burgonyát vastag karikákra vágjuk, és sós vízben 8 percig előfőzzük. Közben a paprikát darabokra vágjuk, a bazsalikomot lecsipkedjük a száráról, és dúrvára vagdossuk. Az előfőzött burgonyát felkarikázzuk. A mozzarellát felszeleteljük, a húst beborítjuk vele, megszórjuk bazsalikommal, összecsavarjuk és a burgonya meg paprikadarabokkal felváltva nyársakra fűzzük. Az így elkészített nyársakat sütőtálba tesszük, leöntjük a páclével, és legalább 1 órán át állni hagyjuk, hogy az ízek jól átjárják. Ezután leitatjuk a páclevet, majd a kemencében gyakran forgatva (páclével locsolgatva) megsütjük. Ha elkészült sóval és borssal fűszerezzük, akár salátával is kínálhatjuk.
Hozzávalók 4 személyre:
· 15 dkg rizs, só és fél kg fejes káposzta
· 2 gerezd fokhagyma, margarin a sütőforma kikenéséhez
· 10 dkg vöröshagyma, 1 evőkanál étolaj
· 50 dkg darált sovány marhahús, só, őrölt bors
· cayenne-i bors, majoranna
Hozzávalók a mártáshoz:
· 50 dkg paradicsom, 5 dkg vaj, 1 citrom leve
· 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors
· egy csipetnyi kristálycukor
Sós vízben megpároljuk a rizst. A káposztát enyhén sós vízben 10 percen át főzzük, míg a levelek meg nem puhulnak. A káposztát kivesszük, és a vizet lecsorgatjuk róla. A leveleket óvatosan leszedjük a káposztatorzsáról, 1 gerezd péppé zúzott fokhagymával, melybe sót rakunk, bedörzsöljük. A kerámiát kikenjük margarinnal, s kibéleljük a legnagyobb levelekkel. Az olajat serpenyőben megmelegítjük, majd üvegesre pirítjuk benne a finomra vágott, megtisztított vöröshagymát. Hozzáadjuk a finoman darált marhahúst, a sót, az őrölt borsot, a majorannát. A húst porhanyósra pároljuk és a párolt rizzsel összekeverjük. A káposzta visszamaradt nagyobb leveleit kettévágjuk, a középső vastagabb ereket eltávolítjuk. Mindegyik levélbe 1 evőkanálnyi hústölteléket töltünk, és a leveleket összetekerjük, majd behajtogatjuk. A tölteléket egymás mellé a sütőtálba rakjuk. A mártás készítéséhez a paradicsomot áttörjük, a vajat egy serpenyőben megolvasztjuk. A paradicsomot, a citromlevet és a sóval elpépesített másik gerezd fokhagymát összekeverjük, 10 percen át forraljuk, majd cayenne-i borssal és cukorral ízesítjük. Az így nyert mártást ráöntjük a töltelékekre, rátesszük a fedőt és előmelegített kemencébe tesszük. Közepes tűzön megsütjük, forrón tálaljuk.